L’ENTITAT

Història

L’any 2013 neix Grup Iris, Associació d’empordaneses afectades de càncer de mama a Figueres.

L’entitat es va fundar després que un grup de dones afectades de càncer de mama que es trobaven periòdicament per tal de donar-se suport i poder compartir vivències sobre la malaltia, van observar que a la comarca no existia cap entitat que les agrupés i les acollís, i van decidir omplir aquest buit.

Amb aquesta finalitat va néixer Grup Iris, una associació creada per poder donar abric a totes aquelles persones que s’enfronten a la mateixa situació que elles i ajudar-les a cobrir les necessitats emocionals i físiques que deriven d’aquesta malaltia.

Avui, tot i ser una associació relativament jove, ja en formen part prop de 200 sòcies i socis, dels quals una setantena som dones afectades.

Som un grup heterogeni d’edats compreses entre els 28 i els 75 anys, amb diferent pensament polític, interessos diversos i nivell d’estudis o d’integració en el mercat laboral també diferents, però tenim un important nexe comú: sobreviure al càncer.

Filosofia

La nostra missió és donar suport a les persones afectades de càncer de mama, i també als seus familiars, per tal d’ajudar-les a afrontar aquesta llarga i dura etapa de la vida amb més força i confiança.

Volem compartir amb elles les nostres experiències personals adquirides durant el procés de tractament de la malaltia perquè estem convençudes que “ningú t’entendrà tan bé com ho podrà fer una persona que ha passat per la teva mateixa situació”.

  • Donar-nos a conèixer a la població per arribar a tot arreu i d’aquesta manera ser accessibles a tothom qui s’inicia en aquest procés.
  • Promoure estratègies proactives d’enfrontament del diagnòstic i del procediment de curació.
  • Fer acompanyament emocional i donar suport i assistència física i psicològica.
  • Programar activitats periòdiques impartides per professionals (xerrades formatives, taules rodones, tallers, activitats físiques, teràpies de grup i individuals…) i tallers de creixement personal (meditació, ioga, alimentació, manualitats).
  • Gestionar convenis amb professionals per a les sessions de rehabilitació, tractaments integratius, tractament limfedema, etc. que no queden cobertes per la sanitat pública.
  • Realitzant donacions a equips d’investigació perquè puguin desenvolupar els projectes relacionats amb el càncer de mama i col·laborar amb hospitals, institucions i altres equips mèdics implicats en la cura de la salut.

Empatia, solidaritat, complicitat, superació.

Objectius

El nostre objectiu principal és ajudar, acollir, donar suport i aconsellar i, en la mesura que sigui possible, educar a les persones que s’enfronten al diagnòstic perquè d’aquesta manera es pal·lien notòriament els efectes de l’etzibada de la desagradable notícia.

El nostre objectiu inicial és, d’una banda, donar suport anímic i afectiu a les persones que per primera vegada s’enfrontaven a aquesta lluita inesperada alleugerint els efectes emocionals del llarg procés que s’inicia quan els metges fan el diagnòstic i protocol·litzen les actuacions contra el càncer, i d’altra banda, establir un seguiment perquè el diagnòstic ens acompanyarà sempre més i la majoria continuarem lligades al procés de curació tant físicament com psicològicament.

Equip

LÍDIA ALBERT I RIERA

La vida m’ha portat a Grup Iris des d’abans dels seus inicis, l’any 2013. En aquella època vaig deixar enrere una part de mi, per encetar un camí ple d’il·lusions, de projectes i de reptes personals que m’ajuden sempre a treballar per gaudir del regal del dia a dia.

El meu motor a la vida és l’amor incondicional de i per la meva família i amics . Em sento fidel als que m’envolten i a tot allò que faig.
Suposo que és per això que m’estimo tant Grup Iris, perquè l’he vist néixer i créixer , sempre intentant garantir que vagi en la direcció de millorar la salut física i emocional de les persones que ens necessiten, amb una actitud positiva i empàtica.

Em confesso feliç doncs, d’aconseguir de mica en mica que hi hagi més persones acompanyades durant el procés després d’un diagnòstic de càncer de mama, i sobretot feliç d’estar tan ben acompanyada per la Junta Directiva i per totes les persones que ens fan costat i ens ajuden a tirar endavant aquest projecte. Som la petita gran família Iris!

MERCÈ CASALS

El 2012, quan jo estava en ple tractament de quimioteràpia, per un càncer de mama, mitjançant un amic, el meu marit es va assabentar de la creació de Grup Iris a Figueres.

La veritat és que jo estava en un moment de la meva vida en el qual no m’interessaven massa coses. Però em va convèncer. Ara, ja des de la distància, puc dir amb tota seguretat que no va ser un error.

Som un petit grup de dones, sense cap experiència de res, unides per un fi comú, ganes d’ajudar a persones que, com nosaltres, es troben en una situació que no és fàcil d’encaixar. Moltíssima feina, però sempre amb alegria, decisió i ganes de ser útil
Des d’aquí animo a les persones de Figueres, que d’alguna manera vulguin col·laborar en aquest projecte, i ajudar-nos, s’uneixin a nosaltres, formant part de Grup Iris.

MEI MUÑOZ

Després d’anys de voluntària de tallers, cursa i donant suport als diferents grups de voluntàries que realitzen activitats, quan em van proposar formar part de la Junta de Grup Iris i estar al costat d’ aquestes dones incansables, valentes, generoses i amb una gran il.lusió per fer realitat tot allò que es proposen, no ho vaig dubtar.
És encomanadís l’entusiasme que posen en tot allò que fan.
Vull treballar al seu costat i així ajudar a moltes altres dones que ho necessitin.

ENCARNI DEL CASTILLO

Quan vaig conèixer l’existència del Grup Iris estava en ple tractament, el meu apropament no va ser fins que vaig acabar i va ser llavors quan vaig començar a creure que aquest petit grup de dones podia canviar la vida de moltes més, conscienciant a tot Figueres i voltants d’aquesta malaltia.

Vaig tenir molt clar que volia participar en aquest projecte, no és fàcil estar al davant d’una associació d’aquest tipus, però la gratificació d’estar envoltada de dones tan fortes i valentes, de persones d’una humanitat incalculable, fa que les dificultats es minimitzin.

No vaig tardar gaire a rebre la invitació per a implicar-m’hi i sense ni adonar-me’n, em vaig veure immersa en una junta plena d’il·lusions i projectes, una petita família a la qual, l’estigmatitzada paraula “càncer” havia unit per a intentar guanyar alguna que altra batalla. A poc a poc vàrem anar avançant, treballant entre totes moltes hores.

Porto més de 4 anys aquí i espero poder seguir aportant la mateixa il·lusió amb la qual vaig començar aquesta gran aventura, a on la solidaritat, el voluntariat i les ganes de millorar la vida de totes aquelles persones que viuen angoixades perquè el càncer ha entrat a les seves vides, és la nostra carta d’identitat.

MARGARITA PELÁEZ

Ens vàrem conèixer totes degut al càncer. Quan es va formar el Grup Iris, vaig ser voluntària a les activitats que es feien.

Quan vaig fer la primera cursa de la dona, em va semblar un esdeveniment extraordinari i vaig ajudar també com a voluntària, va ser una experiència inoblidable i la junta em va proposar formar-ne part, ni m’ho vaig pensar i des de llavors que estem juntes.

MARI CARMEN CABRERA

Quan em varen diagnosticar la malaltia vaig tenir la sort de comptar amb una gran professional, la meva “infermera”, a la que se li va acudir la idea de formar un grup i anomenar-lo “princeses”. En aquest grup ens vàrem conèixer unes quantes dones afectades de càncer de mama i és aquí a on ens explicàvem les nostres inquietuds i preocupacions. Va estar molt bé, però en cert moment es va decidir anar més lluny i muntar una associació, el Grup Iris. No totes crèiem en això, però vam seguir endavant i ara estic molt orgullosa de formar-ne part.
Actualment he passat de ser voluntària a ser membre de la junta i seguir treballant amb molta il·lusió, per així poder ajudar d’alguna manera a altres dones, sempre amb la humilitat que desprèn el Grup Iris.

ISABEL GAZULES

Vaig ser voluntària a la cursa de la dona varis anys.

Em van proposar ser de la junta i no m’ho vaig pensar dues vegades.

Quasi totes han passat un càncer de mama i en veure amb quina il·lusió es prenien la vida, per mi va ser com una injecció de vitamines per començar a apreciar de viure amb el que tenim.

ANGI AFONSO

Vaig conèixer Grup Iris com a usuària, totes em van fer sentir que no estava sola, compartint vivències amb persones que havien passat pel mateix.

Al cap del temps, quan el covid ho va permetre, vaig començar a col.laborar com a voluntària fent tallers i a la Cursa de la Dona.

Agraeixo la confiança que han dipositat en mi per formar part de la junta i seguir aportant el meu granet de sorra ajudant i acompanyant a altres dones en aquest camí de vida.