Qui som

Som una associació d'empordaneses afectades de càncer de mama que hem constituït un grup de suport a persones afectades de càncer de mama.

El nostre objectiu va més enllà dels aspectes mèdics de la malaltia, el que és important és ajudar a afrontar aquest nou repte i continuar gaudint de la vida.

OrÍgens

Després de diverses trobades entre al voltant de 30 dones afectades de càncer de mama i de comprovar que la comarca no disposava de cap entitat que ens agrupés, vam decidir omplir el buit i crear una associació on donar abric a totes les persones que s’enfrontaven a la mateixa situació que nosaltres. Fins a aquell moment havíem estat desconnectades, però cada reunió que fèiem ens feia il·lusió i això també va contribuir a fer el pas.

Així doncs, Grup Iris, Associació d'empordaneses afectades de càncer de mama, neix de l’entusiasme malgrat el diagnòstic i, sobretot, de la il·lusió per cobrir les necessitats emocionals i físiques que deriven d'aquesta malaltia.
Totes nosaltres vivim a la comarca de l'Empordà i l’entitat que hem constituït no té cap ànim de lucre.

Image

Moltes de nosaltres hem superat el càncer, d’altres estem en procés de superar-lo. Però totes estem plenes de vida, perquè tenim il·lusió per viure-la. Per això el nostre projecte s’anomena: "Treballant amb elles i per a elles".

Video de Presentació

 
 

El nostre objectiu

El nostre objectiu principal és ajudar, acollir, donar suport i  aconsellar , en la mesura  del que sigui possible,  a les persones que s'enfronten al diagnòstic.

A dia d’avui, el càncer encara continua essent un tabú i molts d’ells no estan resolts, tanmateix cada vegada n’hi ha més que tenen bon pronòstic i pensem que la millor manera de desmitificar-lo és compartint la nostra experiència i organitzant actes com els que Grup Iris ofereix.

Davant del diagnòstic sorgeixen moltes preguntes i pors. És important assessorar-nos, tenir experts que ens ajudin a dissipar-les, que ens resolguin els
dubtes i envoltar-nos de persones que ens puguin regalar la seva experiència positiva; perquè tot plegat ens dota de mecanismes que ens ajuden a adaptar-nos i a normalitzar la vivència.

I és aquí on és clau el nostre grup. El GRUP IRIS. Perquè la nostra essència és aquesta “donar-nos suport anímic les unes a les altres, acompanyant-lo de suport professional”.

Àmbit general d’actuació

  • Suport i assistència psicològica amb teràpies de grup i individualitzada.
  • Promoció de tallers de creixement personal (meditació, ioga, alimentació, manualitats, txi-kung, ballteràpia)
  • Fomentar, mitjançant especialistes canvi d’hàbits tant a nivell nutricional com d’actituds, etc. Tallers mensuals.
  • Promoure activitats culturals i sortides conjuntes com per exemple trobades amb altres entitats per col·laborar en xarxa.
  • Donar-nos a conèixer a la població per arribar a tot arreu i d’aquesta manera ser accessibles a tothom qui s’inicia en aquest procés.
  • Informacions i publicitats per xarxes socials; facebook (Grup Iris), web (www.grupiris.cat). També estem al twitter (@grupiris ) i a Instagram (@GrupIris).
  • Consolidar la cursa benèfica que ofereix anualment Grup Iris al mes de novembre, La cursa de la dona de Figueres.
  • Donar continuïtat als actes del 19 d’octubre, Dia Internacional del Càncer de Mama, que ja es van iniciar l’any 2013.
  • Gestionar convenis amb professionals per a les sessions de rehabilitació, tractaments integratius, tractament limfedema,etc. que complementen els de la sanitat pública.

l’equip

L'associació GRUP IRIS està formada per ...

Lídia Albert i Riera

Lídia Albert i Riera

Presidenta

La vida m’ha portat a Grup Iris des d’abans dels seus inicis, l’any 2013. En aquella època vaig deixar enrere una part de mi, per encetar un camí ple d’il·lusions, de projectes i de reptes personals que m’ajuden sempre a treballar per gaudir del regal del dia a dia.
El meu motor a la vida és l’amor incondicional de i per la meva família i amics . Em sento fidel als que m’envolten i a tot allò que faig.
Suposo que és per això que m’estimo tant Grup Iris, perquè l’he vist néixer i créixer , sempre intentant garantir que vagi en la direcció de millorar la salut física i emocional de les persones que ens necessiten, amb una actitud positiva i empàtica.
Em confesso feliç doncs, d’aconseguir de mica en mica que hi hagi més persones acompanyades durant el procés després d’un diagnòstic de càncer de mama, i sobretot feliç d’estar tan ben acompanyada per la Junta Directiva i per totes les persones que ens fan costat i ens ajuden a tirar endavant aquest projecte. Som la petita gran família Iris!


Mercè Casals

Mercè Casals

TRESORERA

El 2012, quan jo estava en ple tractament de quimioteràpia ,per un càncer de mama, mitjançant un amic, el meu marit es va assabentar de la creació de Grup Iris a Figueres.

La veritat és que jo estava en un moment de la meva vida en el qual no m’interessaven massa coses. Però em va convèncer. Ara, ja des de la distància, puc dir amb tota seguretat que no va ser un error.

Som un petit grup de dones, sense cap experiència de res, unides per un fi comú, ganes d’ajudar a persones que, com nosaltres, es troben en una situació que no és fàcil d’encaixar. Moltíssima feina, però sempre amb alegria, decisió i ganes de ser útil
Des d’aquí animo a les persones de Figueres, que d’alguna manera vulguin col·laborar en aquest projecte, i ajudar-nos, s’uneixin a nosaltres, formant part de Grup Iris.


Anna Mari Buscató

Anna Mari Buscató

SECRETÀRIA

Vaig arribar al Grup Iris l’octubre del 2014,

Vaig arribar al grup l’any 2014, molt perduda i despistada, amb elles vaig aprendre que el que vius al passar per un càncer de mama pot ser molt, o poc, depenen de la teva actitud i que tot el que passes és “normal”: caiguda de cabells, ungles, problemes a la boca i als peus.
Al principi participava poc, algun taller de cistells, alguna trobada. Al setembre del 2015 ens va deixar la meva mare, aleshores preparaven la 1a cursa.
Necessitaven col·laboradores i em vaig oferir, necessitava omplir el temps que tenia buit.
Juntament amb dues companyes ens vam encarregar de recollir els regals que els comerciants ens donaven per regalar a les participants.
Em van proposar d’entrar a la junta i aquí estem!
Ara ja estem preparant la 4ª cursa, fem tallers, conferències, txikung, ioga i no tenim temps per avorrir-nos, ens prenem la vida com ens ha tocat viure-la, amb un toc d’humor i alegria sempre.
El nostre objectiu és poder arribar a totes les dones afectades, per donar una mica de suport i ajudar-les a passar aquests moments.
Si tens ganes d’ajudar-nos, tant si ets afectada com si no, vine i parlem. Sobretot per a la propera cursa, necessitem moltes voluntàries i voluntaris, gràcies a la vostra ajuda ja arribem a la 4a edició, ah! A la 3a vam ser 5000 dones, mames, joves, adultes, iaies i nenes, corrents i caminant.

Encarni Del Castillo

Encarni Del Castillo

VOCAL

Quan vaig conèixer l’existència del Grup Iris estava en ple tractament, el meu apropament no va ser fins que vaig acabar i va ser llavors quan vaig començar a creure que aquest petit grup de dones podia canviar la vida de moltes més, conscienciant a tot Figueres i voltants d’aquesta enfermetat. Vaig tenir molt clar que volia participar en aquest projecte, no és fàcil estar al davant d’una associació d’aquest tipus, però la gratificació d’estar envoltada de dones tan fortes i valentes, de persones d’una humanitat incalculable, fa que les dificultats es minimitzin. No vaig tardar gaire en rebre la invitació per a implicar-m’hi i sense ni adonar-me’n, em vaig veure immersa en una junta plena d’il·lusions i projectes, una petita família a la qual, l’estigmatitzada paraula “càncer” havia unit per a intentar guanyar alguna que altra batalla. Poc a poc vàrem anar avançant, treballant entre totes moltes hores. Porto més de 4 anys aquí i espero poder seguir aportant la mateixa il·lusió amb la que vaig començar aquesta gran aventura, a on la solidaritat, el voluntariat i les ganes de millorar la vida de totes aquelles persones que viuen angoixades perquè el càncer ha entrat a les seves vides, és la nostra carta d’identitat.


Margarita Peláez

Margarita Peláez

VOCAL

Ens vàrem conèixer totes degut al càncer. Quan es va formar el Grup Iris, vaig ser voluntària a les activitats que es feien. Quan vaig fer la primera cursa de la dona, em va semblar un esdeveniment extraordinari i vaig ajudar també com a voluntària, va ser una experiència inoblidable i la junta em va proposar formar-ne part, ni m’ho vaig pensar i des de llavors que estem juntes.


Mari Carmen Cabrera

Mari Carmen Cabrera

VOCAL

Quan em varen diagnosticar la malaltia vaig tenir la sort de comptar amb una gran professional, la meva “infermera”, a la que se li va acudir la idea de formar un grup i anomenar-lo “princeses”. En aquest grup ens vàrem conèixer unes quantes dones afectades de càncer de mama i és aquí a on ens explicàvem les nostres inquietuds i preocupacions. Va estar molt bé, però en cert moment es va decidir anar més lluny i muntar una associació, el Grup Iris, no totes crèiem en això, però vam seguir endavant i ara estic molt orgullosa de formar-ne part.
Actualment he passat de ser voluntària a ser membre de la junta i seguir treballant amb molta il·lusió, per així poder ajudar d’alguna manera a altres dones, sempre amb la humilitat que desprèn el Grup Iris.

Pepi Ruíz

Pepi Ruíz

VOCAL

Dona, mare (d’un adolescent i d’una preadolescent). Compromesa amb el que em motiva. M’agraden els reptes, lluitar pels meus somnis i les persones amb capacitat per sorprendre’m i emocionar-me. No em rendeixo fàcil. Tossuda i agosarada. Més vergonyosa del que m’agrada mostrar. He après a deixar-me ajudar quan em cal. Mestra, pedagoga i terapeuta familiar de formació, he treballat sempre al voltant de l’educació i de l’acompanyament a persones en moments complicats i de vulnerabilitat.
Grup Iris i les dones especials que el formen apareixen, de la mà d’un amic també especial, a la meva vida en un moment molt difícil. Paradoxalment em demanen ajuda. Ho intento i rebo d’elles molta més ajuda, força i energia de la que jo tinc per oferir en aquell moment. M’ajuden a carregar piles i em recorden que jo no em rendeixo fàcilment. Des d’aquell moment ja no me n’he separat. Farà aviat 2 anys em van proposar una mica més d’implicació formant part de la Junta. Un repte compartit amb elles, no em puc resistir i malgrat que sé que no podré donar tot el que necessiten i segurament esperen. Però sí puc posar un granet més de sorra en aquest bonic projecte que es va construint de mica en mica amb molta il·lusió i des del cor.


Sílvia Argüelles

Sílvia Argüelles

VOCAL

Em dic Silvia Argüelles, vaig entrar a formar part del Grup Iris durant el seu primer any de vida. Veient la falta de persones que volien estar a la junta durant l’assemblea del primer any, vaig voler ajudar des de dins i participar de forma més activa amb aquelles companyes que des de l’inici varen fer possible aquest projecte que tantes alegries ens està donant.


Isabel Gazules

Isabel Gazules

VOCAL

Vaig ser voluntària a la cursa de la dona varis anys.

Em van proposar ser de la junta i no m’ho vaig pensar dues vegades.

Quasi totes han passat un càncer de mama i en veure amb quina il.lusió es prenien la vida, per mi va ser com una injecció de vitamines per començar a apreciar de viure amb el que tenim.

MEMÒRIA ANUAL 2018

Si vols més informació sobre nosaltres, pots descarregar la memòria anual de l'any 2018.

Vols col·laborar?

Si esteu interessats a donar suport a l'associació, podeu fer-vos socis emplenant i enviant-nos el següent formulari.