Resum Taller i Xerrada Pilar Sala Coch (Català)

El passat dia 12 el Grup Iris va organitzar un taller de cuina a càrrec de la nutricionista Pilar Sala Coch, També diplomada en quiromassatge teràpia Gerson, apiterapia, hidroteràpia i amb una àmplia experiència en la nutrició oncològica, alimentació infantil i en cosmètica natural.

D’una manera senzilla i de fàcil comprensió ens endinsa en un tipus d’alimentació en la qual poder-nos donar suport en situacions de malaltia o com a prevenció, la manera de manipular els aliments, com han de ser les coccions i els estris que hem d’utilitzar a l’hora de cuinar, van ser alguns dels temes tractats.

Avalant-se en els millors estudis científics dels quals vam veure una mostra en un vídeo en què El doctor William Li (https://www.ted.com/talks/william_li#t-1188315) ens parlava sobre l’angiogènesi , que és un procés que consisteix en la formació de vasos sanguinis a partir dels que ja existeixen i que en un procés de càncer, sol aprofitar per al seu creixement, de com fer una teràpia anti angiogènica

sense química utilitzant productes naturals com pugui ser el raïm vermell que conté un 60% d’inhibidors angiogènics (resveratrol) o la sinergia d’alguns aliments, com ara la barreja de més d’un te en el qual es potencia molt més aquest poder anti angiogènic.

La Pilar Sala ens va donar una classe magistral sobre el aliments que hauríem d’incorporar a la nostra dieta com els rics en omega 3 que combaten les inflamacions, nodreixen el nostre cervell, protegeixen contra el càncer entre altres beneficis, la importància d’un equilibri entre aquests i els que contenen omega 6, que són els que s’inflamen, el secret està en en aquest equilibri i en la interacció entre els aliments al barrejar-los.

Ens va ensenyar a introduir les algues grans aliats per a desintoxicar el nostre organisme i com una font de proteïna d’una manera senzilla en la nostra dieta; a substituir la proteïna animal per la vegetal i d’on obtenir-la, ja que la proteïna animal acidifica el nostre cos i crea toxines que s’emmagatzemen en el nostre intestí afeblint el sistema immunològic, Per aquest motiu hem de moderar la ingesta d’aquest tipus de proteïna i si es fa insistint en la qualitat i procedència dels animals.

La importància en alcalinitzar per evitar malalties a través d’una infinitat d’aliments com el mill, la llimona que encara que és un cítric és un dels més grans alcalinitzants, sal de l’Himàlaia, verdures verdes i ametlles. Incloure en el nostre menjar diària aquells aliments que reforcin el nostre sistema immunitari, com són els fermentats dels quals va destacar l ‘umeboshi (adobat d’ume, una varietat de pruna japonesa que en català es coneix com albercoc japonès) I miso (Pasta fermentada de soja o cereals i sal marina), la necessitat d’introduir els bolets tots els dies tant per la proteïna que aporten com pel seu poder per reforçar les defenses.

Alhora que ens anava donant tota aquesta informació, va realitzar una sèrie de receptes com ara un couscous de mill que és l’únic cereal alcalí molt energètic i sense gluten .De gluten va fer algun incís sobre l’abús que fem d’aquest, donant lloc a malalties inflamatoris i danyant el nostre intestí.

Vam aprendre que sempre que cuinem un cereal l’hem de posar en remull per dinamitzar-lo i evitar també els tan temibles anti nutrients, a cuinar el mill en el seu punt i amanir amb espècies les grans oblidats de la nostra dieta l’acció és estimular els enzims per a benefici de la digestió , com a antioxidant, antibacterià, anti fungicida cas de l’orenga o la canyella, antiinflamatori com la caiena, amanit amb llavors de les que també es va parlar àmpliament esmentant el cànyam, aquest conté tots els aminoàcids i àcids grassos essencials necessaris per a una vida saludable i la seva proteïna vegetal és molt fàcil de digerir, el sèsam ric en minerals però el més destacable és l’extraordinari aportació en calci a part de la seva proteïna i àcids grassos omega 3 i 6.

 També ens cuinà una paella d’blat sarraí un pseudo cereal (no és un cereal però es comporta com a tal d’aquí el de pseudo cereal) sense gluten, ens va ensenyar com cuinar-perquè no s’obrís i quedés sencer simplement torrant-lo abans d’afegir l’aigua , ens parlà de la importància de l’elecció dels olis a l’hora de cuinar a causa que a altes temperatures solen tornar-se tòxics ens va recomanar parlant del d’oliva el de la varietat Arbequina i ens va donar l’alternativa d’utilitzar l’oli de coco que a més de les seves ja sabudes propietats aguanta temperatures superiors a 230 ° abans de tornar-tòxic, un cop saltat el blat sarraí ho acompanyà  amb un escalfat de verdures i Brodo que és un polvoritzat de verdures i espècies deshidratades, també ens va recomanar que podríem afegir-algues com pot ser arame i una mica d’all picat cru per potenciar tota encara més el seu poder terapèutic.

Per finalitzar ens va donar la receptes d’una sèrie de salses per poder acompanyar a les nostres verdures o fins i tot utilitzar-les com patés, molt potents parlant terapèuticament i una llista del que hauríem de menjar diàriament i del que hauríem de desterrar de la nostra dieta.

NO hauríem de menjar:

-sucre Refinada, ni abusar de qualsevol sucre encara que sigui saludable.

-sal refinada

-Harinas Refinades

-Productes Processats (sobretot bolleria industrial)

-Hidrats De carboni que no provingui dels cereals integrals.

Hauríem de menjar DIÀRIAMENT:

1-Verdura i fruita

2-Cereals integrals

3-Llavors

4-Bolets

5-Germinats

Hauríem de menjar SETMANALMENT:

-Llegums Tres vegades a la setmana i dues d’elles cigrons.

-Peix Dues vegades a la setmana destacant el bacallà i el peix blau petit com les anxoves o sardines

– Algues tres vegades a la setmana.

Ous sempre de procedència ecològica un cop a la setmana.

-Pollastre / Parat / conill un cop a la setmana

RECEPTES DE SALSES TERAPÈUTIQUES:

Per obtenir proteïna:

-Altramuces.

– All.

-Tomate.

-Pebrot Del piquillo.

-Oli D’oliva.

Tot triturat

Per l’intestí:

-Aguacate.

-poma

-Vinagre De umeboshi

Tot triturat

La lliçó final és que no només som el que mengem si no el que absorbim per la qual cosa hem de mimar el nostre cos i donar-li les eines necessàries per no emmalaltir i mantenir-nos energètics i equilibrats.

Finalment agrair a la senyora Pilar Sala l’haver invertit el seu temps aquí, a la nostra associació omplint aquest espai d’energia i transmetent tota la seva saviesa,  també a les botigues Nana de Figueres i Bionofre de Vilamalla que ens van oferir altruistament tots els seus productes per a la realització del taller i com no menys important el fet que ens deixessin aquest espai per poder realitzar-lo a la Fundació Catalunya la Pedrera.